Coordonarea activitatii de cercetare stiintifica si relatiile cu institutii de specialitate din tara si din strainatate apartine Consiliului Stiintific al Spitalului compus din : L. Paun, E. Ceausu, Simona Erscoiu, Petre Calistru, Olga Dorobat, Dan Duiculescu, Olimpia Nicolaescu, O. Verescu. Secretar Cristea Cristiana.
Rezultatele cercetarii stiintifice concretizate in lucrari publicate in reviste de specialitate si volume ale manifestarilor stiintifice, congrese si reuniuni nationale si internationale sunt consemnate in prezentarile individuale.
In mod traditional, relatia de colaborare stiintifica a Clinicii de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” s-a dezvoltat cu Clinicile de Boli Infectioase din Spitalul Colentina, iar de la infiintarea Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals” s-au amplificat, datorita faptului ca institutul indeplineste responsabilitati organizatorice indeosebi in infectia HIV/SIDA, iar Clinica de Boli Infectioase si Tropicale si Spitalul “Dr. Victor Babes” s-au constituit in Centrul Regional pe aceasta problema.
Colaborarea pe plan stiintific s-a realizat cu toate clinicile de boli infecioase din tara, in special in organizarea de Congrese si Conferinte Nationale de boli infetioase si tropicale si in editarea Revistei de Boli Infecioase, activitate in care corpul didactic din Clinica de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” a avut initiativa.
Institutul Cantacuzino a reprezentat si reprezinta pentru cei implicati in supravegherea diagnosticului si in terapia bolilor infectioase, unitatea nationala de referinta in domeniu, iar Clinica si Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” nu face exceptie, mai ales ca laboratorul de bacteriologie clinica si Conducatorii acestuia (Dr. Victor Rusu si Dr. Olga Dorobat) isi au geneza organizatorica respectiv profesionala, in Institutul Cantacuzino.
Institutul de Virusologie “Stefan S. Nicolau” a fost intr-o pozitie privilegiata pentru relatii de colaborare cu Clinica si Spitalul “Dr. Victor Babes”, fapt care s-a concretizat in infiintarea “Unitatii de Supraveghere Clinica si Epidemiologica a Bolilor Infectioase si Tropicale” – forma organizatorica care a functionat pana in anul 1989, data la care, dintr-o interpretare elitista a acestor relatii de catre persoane din Institut, colaborarea s-a intrerupt, spre regretul corpului de tehnicieni din ambele institutii !
Incepand cu anul 1980, Clinica de Boli Infectioase si Tropicale fost admisa in Consiliul European al scolilor si Institutelor de Medicina Tropicala si Igiena, iar in anul 1985 Prof. Dr. Ludovic Paun a prezidat activitatea Consiliului si a organizat reuniunea acestuia la Bucuresti. In cadrul Consiliului, Clinica de Boli Infectioase si Tropicale si Spitalul “Dr. Victor Babes” au stabilit relatii cu institutiile care faceau parte din Consiliu si au participat la reuniunile anuale (bianuale) ale Consiliului :
Institut de Medicine et d’Epidemiologie tropicales, Hop. “Claude Bernard”, Paris, France
Institut de Medicine iropicale, Marseille, France
London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London, England
Liverpool School of Tropical Medicine, England
Suisse Tropical Institut, Basel, Switzerland
Institut de Medicine Tropicale “Prince Leopold”, Antwerpen, Belgique
Royal Tropical Institute, Amsterdam, Netherlands
Centrallnstitut de Recherche en Epidemiologie, Moscou, Rusia
Clinic of Parasitic and iropical Diseases, Academy of Medicine of Poznan, Poland
Hungarian Tropical Health Institute (Chair of Tropical Medicine, Postgraduate Medical School), Budapest, Hungaria
Clinical Department of the Bernhard-Nocht Institute for Nautical and Tropical Medicine, Hamburg, Deutschland
In ultimii ani s-au stabilit relatii de colaborare concretizate prin contracte de cercetare finantate (45000 $ anual) cu Japanese Foundation for AIDS Prevention, Tokio, Japan, sustinute tehnic de National Institute of Infectious Diseases – Laboratory of Pathology AIDS Research Center, Dr. SATA Tetsutaro – tema de cercetare intitulata “Pathogenesis of HIV and other opportunistic infections among Pediatric HIV/AIDS Patients” (Studies of cytokine secretion in HIV-1 and Mycobacterium iuberculosis dual infection).
Tema “Determinarea antigenului P24 cu metode hipersensibile” Swiss National Center for Retroviruses University of Zurich – Prof. Dr. J. Schupbach.
Impreuna cu Institutul National de Hematologie este in curs de definitivare o colaborare privind supravegherea epidemiologica, clinica si de laborator a infectiei cu HTLV I.