In anul 1989 Ministerul Sanatatii a infiintat, in Spitalul “Dr. Victor Babes”, “Centrul Clinic pentru Infectia cu Retrovirusuri Umane si Virusurile Asociate”, care a preluat activitatea “Nucleului de Supraveghere Clinico-epidemiologica HIV/SIDA” infiintat in anul 1985. Activitatea ambelor unitati a fost coordonata de prof. Dr. Ludovic Paun.
“Centrul Clinic pentru Infectia cu Retrovirusurile Umane si Virusuri Asociate” functioneaza ca unitate de cercetare clinico-epidemiologica fara personalitate juridica in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes”, avand ca object de activitate clinica, diagnosticul, terapia si profilaxia Infectiei cu Retrovirusuri umane si virusuri asociate (inclusiv infectiile oportuniste).
Baza clinica si de laborator stabilita de Ministerul Sanatatii prin Ordinul Nr. 162/28.03.1989, pentru activitatea Centrului, este compusa din Sectia I Boli Infectioase adulti (61 de paturi), Sectia V Boli Infectioase HIV/SIDA copii (50 de paturi); Laboratorul de Imunologie clinica UMF, si sustinuta de laboratoarele de Bacteriologie clinica, Biochimie, Parazitologie, Explorari funcionale (EKG, EEG, Ecografie, Radiologie) din spital. Activitatea Centrului este coordonata de Conferentiar Dr. Emanoil Ceausu.
Centrul s-a implicat in elaborarea de lucrari stiintifice, a tezelor de doctorat din domeniul HIV/SIDA, organizarea primului si celui de-al doilea Congres National cu participare internationala in Infectia HIV/SIDA; 5 contracte de cercetare cu Academia de stiinte Medicale, un contract cu Institutul de Boli Infectioase Tokio, Japonia.
In cadrul Centrului au fost elaborate materiale metodologice pentru combaterea infectiei cu HIV/SIDA, Primul Program National pentru Combaterea Infectiei cu HIV/SIDA a fost asigurat de secretariatul si conducerea Comisiei Nationale de lupta impotriva infectiei HIV/SIDA.
Prezentarea Spitalului Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” :