Activitatea clinicii – cercetare medicala aplicata, didactica, stiintifica si de asistenta medicala – a fost orientata pe baza urmatorului concept :
“bolile infectioase, inclusiv cele tropicale, reprezinta un domeniu in care cunoasterea si studiul comportamentului organismului uman in relatia cu agenti etiologici (virusuri, bacterii, paraziti, fungi si, recent, prioni) permite diagnosticul etiologic, tratamentul si profilaxia specifica a bolilor infectioase si prin acestea contribuie la limitarea evolutiilor epidemice sau endemice ale acestora”
Bolile tropicale, mai corect, Medicina tropicala, este considerata o ramura de medicina clasica, care insa este practicata in conditii geografice climatice, economice, sociale, conceptii politice religioase specifice zonelor tropicale si este inca dominata de infectiile produse de virusuri, bacterii, paraziti si fungi transmisi de vectori bogat reprezentati in fauna tropicala.
Opiniile optimiste privind eradicarea bolilor infectioase formulate pe baza succeselor obtinute prin utilizarea antibioticelor, chimioterapicelor si a profilaxiei specifice, a vaccinurilor, au fost infirmate drastic de evolutiile actuale ale hepatitelor virale, infectiei HIV, tuberculozei, malariei, de descrierea a noi agenti etiologici si entitati clinice, de dezvoltarea rezistentei la antibiotice si chimioterapice, de evolutiile social-economice, respectiv demografice, mondiale.
Punctul nostru de vedere situeaza specialitatea si specialistul boli infectioase in segmentul de sanatate publica si ii atribuie responsabilitati majore de asistenta medicala a bolnavilor, responsabilitati care se intrepatrund cu cele ale medicilor implicati in diagnosticul etiologic al infectiilor, microbiologi si epidemiologi.
Acest concept caracterizeaza specialitatea si specialistul in boli infectioase, contureaza domeniul acestuia de activitate si-l delimiteaza de alte specialitati si specialisti.
In baza acestui concept, cadrele didactice de la catedra de boli infectioase si tropicale s-au implicat major, impreuna cu ceilalti medici ai spitalului “Dr. Victor Babes” in rezolvarea provocarilor epidemice din ultimii 25 de ani :
hepatitele virale
supravegherea rujeolei in perioada introducerii vaccinarii antirujeolice
epidemiile de holera (1977; 1982)
epidemia determinata de Neisseria meningitidis (1986, 1988)
epidemia de encefalita West-Nile (1996)
epidemia de meningita determinata de virusul ECHO30 (1999)
infectia cu virusul imunodeficientei umane HIV/SIDA (de la diagnosticarea primului caz de SIDA la adulti 1985 si a primelor cazuri la copii, iunie 1989 si in prezent)
infectia cu HTLV I
Contributia specialistilor din Clinica si Spitalul de Boli Infectioase “Dr. Victor Babes” a fost in multe cazuri hotaratoare in fata acestor provocari.
De asemenea, trebuie sa subliniem implicarea corpului didactic din clinica in asigurarea standardelor tehnice pentru diagnostic, asistenta medicala a bolnavilor internati si, respectiv, a aportului in limitarea evolutiilor epidemice ale bolilor infectioase. O atentie speciala s-a acordat introducerii tehnicilor moderne de imunologie, imunezimologie, biologie moleculara, de perfectionare si automatizare a diagnosticului microbiologic, histochimic etc.
In aceasta perioada un numar important de cadre didactice au obtinut confirmarea titlurilor de medic primar, grade didactice : asistenti, sefi de lucrari, conferentiar; au fost prezenti la reuniuni internationale, au desfasurat o prestigioasa activitate stiintifica, au publicat studii de specialitate, au efectuat stagii de perfectionare la institutii prestigioase din strainatate (datele in fisele personale).
Activitatea didactica, de cercetare, asistenta medicala si combaterea epidemiilor s-a desfasurat in Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” si in “Centrul Clinic pentru Infectia cu Retrovirusurile Umane si Virusurile Asociate”, institutii medicale care au reprezentat un “loc geografic” cu o dinamica de dezvoltare cu totul particulara.
Prezentarea Spitalului Clinic Boli Infectioase si Tropicale “Dr. Victor Babes” :