http://www.erinha.eu/
Chestionar online pentru estimarea necesitatilor BSL 3/ 4 in Romania
ERINHA- European Research infrastructure on highly pathogenic Agents(EC-GA nr 262042, Call 6: FP7 lnfrastructures-2010-1), este un proiect de infrastructura aflat in faza preparatorie, una din cele treisprezece initiative de cercetare europeana ESFRI in domeniul stiintelor biologice si medicale, are 22 institute partenere din 15 tari europene si este coordonat de Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM), Franta, coordonator Dr Herve Raoul (http://www.inserm.fr/).
Scopul ERINHA este dezvoltarea unei infrastructuri pan-europene de cercetare si reactie rapida pentru agentii biologici inalt patogeni. Agentii inalt patogeni infectiosi cauzeaza boli severe, pentru care tratamentele actuale sunt putin eficiente sau chiar ineficiente, ceea ce determina o mortalitate ridicata si potential de dezvoltare de epidemii.
Institutiile care reprezinta Romania in cadrul acestui proiect sunt: Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr Victor Babes”– partener, iar Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si Institutul de Virusologie Stefan Nicolau- parteneri asociati. Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr Victor Babes” este o unitate medicala cu larga adresabilititate a populatiei in cazul evenimentelor epidemiologice (cunoastem cazul epidemiilor de holera 1977,1982, meningita Neisseria meningitidis 1986-1988, encefalita West Niles 1996, meningita ECHO30 1999, pandemia AH1N1 2010,. Aici functioneaza un laborator de biologie moleculara in bacteriologie si micologie la standarde europene, iar personalul medical are experienta clinica si de cercetare in domeniul infectiilor inalt patogene.
Tema este de mare actualitate si interes global, avand in vedere emergenta/ re-emergenta agentilor infectiosi. Romania este zona endemica pentru infectia TBC, iar statistica locala a spitalului nostru arata ca procentul tulpinilor multi drug resistant TB (MDR TB) identificate anual in laborator, raportate la numarul total de cazuri de tuberculoza pulmonara, este in crestere.
Libera circulatie a persoanelor, in special in Africa si Asia, favorizeaza aparitia de cazuri de import cu agenti inalt patogeni, iar spitalul nostru este o unitate sanitara de referinta pentru diagnosticarea si tratarea bolilor tropicale si trebuie sa fie permanent pregatit pentru orice situatie de urgenta, care implica mare contagiozitate, mortalitate si potential epidemiogen ridicat.
Laboratoarele europene BSL 3/4 din cadrul infrastructurii paneuropene ERINHA au o vasta experienta a colaborarii in cadrul retelelor europene, iar prezenta Romaniei in cadrul acestor infrastructuri va facilita:
– Diagnostic rapid prin acces la facilitati diagnostice BSL 3/ 4, in orice situatie de urgenta care implica un agent infectiois inalt patogen
– participarea cercetatorilor romani la proiecte comune europene in acest domeniu
– accesul specialistilor romani la training in cadrul infrastructurii ERINHA, pentru aplicarea unor proceduri de laborator armonizate cu laboratoarele de profil din Europa