Infectia cronica VHC este o problema de sanatate publica in Romania si la nivel global. Infectiile cu tulpini virale HCV apartinand subtipului 1b (prevalent in Romania) sunt asociate cu un risc mai crescut de aparitie a cirozei hepatice si cu raspunsul scazut la terapia antivirala. Raspunsul viral sustinut la terapia cu interferon pegylat este obtinut doar la jumatate dintre pacientii infectati cu tulpini virale apartinand genotipului 1.
Din 2011, pe langa terapia cu PEG-Interferon (IFN) si ribavirina sunt disponibile noi antivirale ce functioneza ca inhibitori ai unei proteaze virale. Insuccesul eradicarii infectiei cu HCV in urma tratametul cu interferon a fost asociat cu factorii virali (genotip, variabilitate genetica, incarcatura virala, dinamica incarcaturii virale in timpul tratamentului), cu determinantii genetici ai gazdei (variatii genetice in proximitatea genei ce codifica IL28B) dar si cu factori non-genetici (varsta, sex, fibroza hepatica etc.).
In ciuda unei cercetari foarte active desfasurate in ultimii ani in domeniul infectiei VHC, aceasta ramane o problema majora de sanatate publica la nivel global. Raportarile OMS pe termen lung (15 ani) arata ca numarul de cazuri diagnosticate a crescut de fapt: de la 2,3% (> 122 milioane) in 1990, la 2,8% (> 195 milioane) in 2005.. In Romania contextul economic actual si faptul ca procentul populatiei diagnosticate VHC este superior celui global, ne obliga sa incercam perfectionarea si optimizarea protocoalelor de tratament. Acest lucru nu este posibil decat in urma cercetarii medicale, la un nivel stiinfic optim si respectand toate criteriile medicinii bazate pe dovezi- criteriile de semnificatie statistica presupun un numar mare de cazuri studiate, dupa un protocol complex. In acest sens ne dorim ca proiectul HepGen in care spitalul este partenere, coordonat de Institutul Cantacuzino Bucuresti (http://www.cantacuzino.ro/ro/?p=1713) sa poata fi o sursa pretioasa de informatii la nivel national. Un model decizional bazat pe factori virali si ai gazdei, implicati in rezistenta la tratamentele antivirale curente cat si fata de cele noi, poate asigura succesul tratamentului hepatitei virale cu virus C, in contextul medicinei personalizate.