Proiectul se deruleaza pentru cofinantarea participării Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr Victor Babes” Bucuresti , partener intr-un proiect European de cercetare in Programul Cadru 7.
(Identificator: PN-II-CT-PC7-1, cofinantarea proiectelor europene) http://uefiscdi.gov.ro/articole/3271/Program-CAPACITATI–Proiecte-de-co-finantare-a-participarii-Romaniei-la-PC-7–Pachet-de-informatii.html
Proiectul European PC 7 cofinantat prin intermediul acestui proiect national se desfasoara in perioada 2010- 2013 (cu extensie ulterioara pana in mai 2014):
Durata proiectului: mai 2011- oct 2013
Categorii de activitati: In cadrul proiectului se desfasoara activităţile pentru susţinerea participării în proiectul PC7, cele prevăzute în contractul cu Comisia Europeană.
Buget: 46.447 lei
Etape: 3 etape corespunzatoare anilor bugetari 2011, 2012, 2013
Scopul proiectului:
European Research Infrastructure for Highly Patogenic Agents (ERINHA) este un proiect european care are ca obiectiv general pregatirea tarilor europene de a face fata unor boli infectioase emergente si reemergente, cauzate de microorganisme inalt patogene, pentru care nu exista inca un tratament preventiv sau curativ. Este necesara o coordonare a activitatilor laboratoarelor BSL4 existente in Europa pentru evitarea duplicatiilor in efectuarea experimentelor, identificarea autorilor cheie din acest domeniu si dezvoltarea unei infrastructuri pan-europene, in vederea dezvoltarii de noi vaccinuri sau terapii.
Proiectul ERINHA este un proiect in cadrul programului „FP7-Infrastructures 2010-1” si reprezinta faza preparatorie de dezvoltarea a infrastructurii pan-Europene ERINHA. Faza preparatorie isi propune efectuarea unei analize a riscului cauzat de microorganismele inalt patogene in tarile participante (Franta, UK, Germania, Italia, Suedia, Belgia, Austria, Danemarca, Grecia, Ungaria, Spania, Slovacia si Romania), a necesitatii extinderii unor constructii BSL4 existente sau construirea unor site-uri noi si identificarea potentialilor beneficiari si stabilirea cailor de acces. La finalul proiectului este necesara demonstrarea operabilitatii infrastructurii pan-europene prin definirea, derularea si evaluarea unor studii pilot privind activitatile de cercetare, diagnostic, diseminare si training in domeniul microorganismelor inalt patogene (MIP).
Rezultate intermediare ale cercetarii in cadrul proiectului:
Concluzii de etapa II:
- In Romania Centrul National de Supraveghere si Control a bolilor infetioase (CNSCBI) coordoneaza raportarea privind bolile infectioase la nivel national si international, elaboreaza si implementeaza standarde in acest domeniu si este responsabil de managementul evenimentelor legat de bolile infectioase la nivel national/ international si managementul situatiilor de urgenta. Agentii inalt patogeni apartinand clasei de risc 3, conform directivei 2000/54/EU, care se intalnesc pe teriotriul Romaniei, au fost raportati anual (Plasmodium malariae, Flaviviridae –Russian spring summer encephalities virus, Rickettsia conorri).
- Studiul de diagnostic molecular al antibiorezistentei in infectiile tuberculoase confirmate se afla in derulare in SVB, se analizeaza polimorfismul genei gyrA (pentru rezistenta la quinolone), pnkA (pentru rezistenta pa pyrazinamida), katG (pentru rezistenta la isoniazid), rpsL, rrs (pentru rezistenta la streptomicina), embB (pentru rezistenta la ethambutol), inhA (pentru rezistenta la isoniazid) si rpoB (pentru rezistenta la rifampicina). Peste 95% din tulpinile multi rezistente la tratament sunt diagnosticate folosind ca marker surogat regiunea RRDR (Rifampicin Resistance Determining Region) din gena rpoB.
- Studiul pilot de cercetare –Infectia HIV ca model de imbatranire accelerata s-a efectuat in SVB pe un numar de 38 subiecţi infectaţi HIV, trataţi cu terapie antiretrovirală şi 26 subiecţi control, HIV seronegativi, sănătoşi, potriviţi ca vârstă, care au fost testati pentru număr total de limfocite, celule T (total, CD4, CD8), B, NK în valoare absolută şi procent, CD4/CD8 şi subseturile CD8/CD28. Limfocitele care exprimă CD28+ au fost găsite mai puţin frecvent la pacienţii HIV indiferent de vârstă şi la subiecţii vârstnici control deci evaluarea expresiei CD28 la nivelul limfocitelor periferice CD8+ poate fi un marker util de imunosenescenţă.
- Efectuarea unui studiu de cercetare privind performanta metodei de diagnostic molecular in infectiile micobacteriene este in desfasurare in SVB: se realizeaza testarea simultana a probelor biologice de la pacienti cu suspiciune de infectii micobacteriene prin metode fenotipice–clasice si metode moleculare si determinarea sensibilitatii-specificitatii metodei moleculare.